01 januari, 2014

Woensdag still - Smaakelijk neijaar!

Styling, DIY en blogpost door Cas Beetjes (stagiaire)

Een lekkere manier om je familie en vrienden een gelukkig, gezond, maar vooral een smakelijk en creatief 2014 toe te wensen! Mijn overgroot opa was vroeger een Drentse bakker die zijn beroep uitvoerde met liefde. Vandaar dit simpele familierecept uit de bakkerij van mijn overgroot opa. Normaal gesproken eten de Drentenaren deze lekkernij rond de jaarwisseling. Sinds 2 jaar geef ik mijn familie en vrienden in plaats van een kerstkaart, eigen gemaakte knieperties in een mooie verpakking. Het mag dan wel wat tijd kosten om alles te maken, maar al je kerstkaarten schrijf je ook niet binnen een uur. Tevens levert het vele blije gezichten op, zo'n leuke verpakking met lekkere knieperties erin! Aangezien je ze niet op de post kan doen (Pas op,breekbaar!) ben je dus genoodzaakt ze persoonlijk langs te brengen. Hoe leuk, zo zie je je familie en vrienden daardoor ook nog even en het is weer eens wat anders dan Facebook, Twitter en alle andere social media.

KNIEPERTIES
 
Benodigdheden:
- 500 gr. patentbloem (tarwe)
- 500 gr. kristal suiker
- 250 gr. margarine of roomboter (kamertemperatuur)
- 3 eieren
- 3 zakjes vanillesuiker
- wafelijzer (voorkeur elektrisch)

Werkwijze:
Voeg de patentbloem, kristalsuiker en de vanillesuiker samen in een kom en meng dit door elkaar. Het mengen kan je het best doen met je handen. Vervolgens voeg je de 3 eieren toe aan het beslag. Hierna snij je de boter in blokjes en ook deze voeg je toe aan het beslag. Nu moet je alles goed door elkaar kneden tot een stevige bal. Als het beslag klaar is laat je het een nachtje rusten in de koelkast. Voordat je de balletjes gaat draaien, moet je het deeg een halfuurtje uit de koelkast zetten. De balletjes moeten een diameter hebben van 1,5 a 2 cm. Zo haal je meer uit je deeg! Nu je de balletjes uit het deeg hebt gehaald, verwarm je het wafelijzer voor, tussen stand 3 en 4. Als de wafelijzer op temperatuur is zet je hem op stand 3. Vet het hele wafelijzer in met een klein beetje boter. Je legt het balletje in het ijzer dit ca. 1 minuut en wacht tot het balletje een goudbruin wafeltje is geworden. Na ongeveer 2 uur ben je klaar met het maken van de kniepertjes en kan het smullen beginnen. Eetsmakelijk!

VERPAKKING
 
Benodigdheden:
- bakpapier
- mes of schaar
- liniaal
- garen
- naaimachine
- spuitbus
- (krijt)stift

Werkwijze:
Gebruik de breedte van het bakpapier als de lengte van het zakje. De breedte van het zakje kan je dus zelf bepalen. Vouw weerszijde van het zakje 1,5 a 2 cm. naar binnen. Hierna moet je de lengte van het zakje vouwen over de kant waar je net de zijkanten naar binnen hebt gevouwen. Let wel op dat je het bakpapier niet precies op het midden vouw, zorg dat je de bovenkant nog kan omslaan om het zakje af te sluiten, met bijvoorbeeld leuke knijpertjes. Nu je de verpakking klaar hebt kan je de zijkanten van het bakpapier dicht stikken met de gewenste kleur garen. Tenslotte kan je aan de versiering beginnen. spuit met de spuitbus op het zakje, hou wel rekening met de spuitafstand! Als de verf droog is kan je de gewenste tekst op de verpakking schrijven.

---
A nice way to wish you’re family and friends a happy, healthy, but especially a tasty and creative year. My great grandfather was a baker back in the days in Drenthe. That’s why these simple recipe out of his bakery. Normally eat people from Drenthe this around the turn of the year. I give this to my family and friends since two years instead of a Christmas card, self-made knieperties in a nice packing.
It does take some time, but writhing Christmas cards take a lot of time to. And they are fragile so you can’t do them in the mailbox; you have to bring them over to everybody. So, it’s a nice way to see everyone before the holidays instead of just have contact over Facebook, Twitter and other social media.

KNIEPERTIES:

What do you need?
- 500 gr. all purpose flour (wheat)
- 500 gr. granulated sugar
- 250 gr. margarine or dairy butter (room temperature)
- 3 eggs
- 3 bags vanilla sugar
- waffle-iron (preference electric)

Method:
Add the purpose flour, granulated sugar and the vanilla sugar together in a bowl and mix it together. The best way to mix is with you’re hands. After that you add 3 eggs to the rest of the mix. When you’ve done all that, you cut the butter in cubes and also add this to the rest. Now you have to mold everything together until it’s a solid ball. When it’s done you putt it in the fridge and let it rest for a night. Before you can make little balls out of it, you have to take it out the fridge for like a half an hour. The little balls have to be like 1,5 a 2 cm. Now when you have the little balls, you heat the waffle iron between stand 3 and 4. If the waffle iron is on temperature you putt it on stand 3. Grease the waffle iron with a little bit of butter. You put a little ball between the waffle iron and wait like a minute until it’s a nice auburn little waffle. After about 2 hours you’re done with making tasty knieperties. Enjoy!


PACKING:

What do you need?
- backing paper
- knife or a scissor
- ruler
- yarn
- sewing machine
- aerosol
- (chalk) marker

Method:
Use the width from the backing paper as the length of the bag. So you can define the width of the bags yourself. Fold both sides of the bags 1,5 a 2 cm inwards. After that you have to fold the length of the bags over the side were you just fold the sides inwards. Make sure you don’t fold exactly in the middle, you have to have a little baking paper over the edge, so you can close the bags, with maybe a little nice clip on it. Now when you’re done folding the packing, you can stitch the sides together with the yarn you like. And now you can begin the decorating. Spray-paint the bags completely white; make sure you keep enough distance with the aerosol! When the paint is dry you can writhe the lyrics you want on the packing. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...